<< Ga terug

Atletiek beoefenen in Amerika droom voor Hattemse Nina

Atletiek beoefenen in Amerika droom voor Hattemse Nina
Nina Hol in actie.
Foto: Eigen foto

HATTEM – De Hattemse Nina Hol beoefent ongeveer drie jaar de sport atletiek. En nu behoort zij al tot de vaderlandse top en gaat zij zich met name richten op kogelslingeren. En wie denkt dat de Hattemse van het postuur Ria Stalman is…. Die komt bedrogen uit.

Kogelslingeren. Dan denk je al snel aan grote Oost-Europese dames of aan de al eerder genoemde Nederlandse atlete Ria Stalman. Aangekomen op de plek van het interview zit daar een hele slanke en ranke dame. Niet echt iemand die je verwacht bij het woord kogelslingeren. “Kogelslingeren is ook echt een hele technische sport. Uiteraard moet je wel kracht hebben, maar techniek is heel belangrijk en daar kun je ver mee gooien”, opent de 17 lentes tellende atlete. Nina Hol komt uit voor AV PEC uit Zwolle. Tot drie jaar geleden had zij nog nooit aan atletiek gedaan. En nu behoort ze in haar leeftijdscategorie al tot de Nederlandse top. Dit jaar gooit zij nog met een kogel van 3 kilo. Volgend jaar gaat ze zich richten op de 4 kilo wegende kogel.

Nina begon drie jaar geleden met het lopen van de 100 meter. Maar in de loop der jaren werd haar het advies gegeven om zich te richten op het slingeren van de kogel. “En dat vind ik ook echt leuk om te doen, omdat het een heel technisch onderdeel is. En des te meer je ervaring krijgt, des te meer snelheid ga je dan creëren.” Het persoonlijk record van Nina staat inmiddels op 41.26 meter. Mocht zij zich voor het Nederlands kampioenschap willen plaatsen, dan moet zij de kogel over de 35 meter slingeren. Op zich een reëel doel dus voor de Hattemse.

Drie keer per week traint de HAVO-studente in Zwolle, waarvan twee keer met de kogel en 1 training per week wordt er gesprint. “Volgend jaar ga ik uitkomen in de Junioren A en daarna door naar de senioren. Atletiek is echt heel erg leuk om te doen. Werpen, springen, lopen, je doet alles met atletiek”, vertelt Nina. En aan haar ogen te zien, klopt dat ook volledig. Het plezier spat er vanaf als ze aan haar favoriete sport denkt.

Haar droom is om wellicht te gaan studeren in Amerika. En dat in combinatie met haar favoriete sport. De Verenigde Staten zijn een absolute grootmacht op het gebied van deze sport. “Bijna alle colleges hebben daar ook atletiekbanen. En me op de high-school nog weer verbeteren. Dat lijkt me zo gaaf”, besluit Nina.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo