<< Ga terug

Voerman Museum Hattem ‘In Vervoering van Voerman’

Voerman Museum Hattem ‘In Vervoering van Voerman’
Foto: Voerman Museum Hattem

HATTEM - Het Voerman Museum Hattem heeft zaterdagmiddag de nieuwe tentoonstelling ‘In Vervoering van Voerman’ en het gelijknamige boek gepresenteerd, beide gewijd aan Jan Voerman senior. Dat gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst in de Gasthuiskerk in Hattem, waar Elien Voerman het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nam uit handen van de auteur en museumconservator Kristian Kreeft.

Het Voerman Museum Hattem sluit met deze dubbelpresentatie een periode van intensieve voorbereidingen af. Museumdirecteur Daphne Kampman-Maas stond hier in haar welkomstwoord voor de genodigden in de Gasthuiskerk kort bij stil, toen zij een beknopte samenvatting gaf van de totstandkoming van tentoonstelling en boek. Conservator Kreeft werd in de gelegenheid gesteld onderzoek te doen naar het leven en werk van Jan Voerman senior dankzij een beurs van het Ekkart Fonds van de Vereniging Rembrandt. Dat leidde tot de nu verschenen uitgave. Daarnaast besloot het Voerman Museum Hattem tegelijk met de verschijning van het boek een speciale tentoonstelling rond Jan Voerman senior te organiseren. Hierbij toonde Kampman-Maas zich erkentelijk voor de ondersteuning die provincie Gelderland bij dit onderdeel van het project heeft verleend.

Namens de familie Voerman nam Peter Voerman (zie foto, red.) zaterdagmiddag het woord, achterkleinzoon van Jan Voerman senior. Hij nam zijn gehoor mee naar het einde van de negentiende eeuw toen Jan Voerman Anna Verkade leerde kennen en de ‘Voerman-dynastie’ ontstond waar schilders Jan Voerman senior en Jan Voerman junior deel van zouden uitmaken. Peter Voerman verwees tevens naar de prominente rol die Anna, de vrouw van Voerman senior, heeft gespeeld. Niet alleen was zij Jans steun en toeverlaat, ook zette zij zich in Hattem onder meer in voor het terugdringen van kindersterfte en voor verbetering van onderwijs.

De expositie ‘In Vervoering van Voerman’ is te bekijken tot en met 12 april 2020. Het boek dat wordt uitgegeven door WBooks in Zwolle, is voor 24,95 euro te koop in de museumwinkel en is eveneens in de boekhandel en via internet verkrijgbaar.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo