<< Ga terug

Hattemer Daan Bekker fietst 400 kilometer in strijd tegen kindhuwelijken

Hattemer Daan Bekker fietst 400 kilometer in strijd tegen kindhuwelijken

HATTEM - Daan Bekker uit Hattem fietst van 23 oktober tot 2 november 400 kilometer door Vietnam voor het goede doel Plan International Nederland. De deelnemers aan Cycle for Plan zamelen van tevoren 4.000 euro in voor projecten van Plan tegen kindhuwelijken. Daan zijn motief is dat kinderen horen te ontdekken en zich te ontwikkelen en niet op jonge leeftijd al uitgehuwelijkt horen te worden en kinderen te baren. De deelnemers zien met eigen ogen het verschil dat deze projecten maken.

Daan Bekker vertelt: “Iedereen verdient een eerlijke kans om te ontdekken en zich te ontwikkelen en jonge meisjes zijn daarin zeker geen uitzondering. Voor deze Hollandse knul, opgegroeid in Arnhem en Hattem, is ontdekken en ontwikkelen altijd vanzelfsprekend geweest. Ik kon zelf weten welke sport ik ging beoefenen, met welke vriendjes ik wilde spelen, welke vakken ik wilde volgen op school en aan het einde van mijn jeugd welke vervolgstudie ik wilde gaan doen en in welke stad. Weinig ligt echter verder van de werkelijkheid af dan deze vanzelfsprekendheid. Voor veel kinderen over de hele wereld, en vooral voor meisjes, is de vrijheid in ontdekken en ontwikkelen slechts een moeilijk te realiseren droom, als het besef dat deze mogelijkheden er zijn er überhaupt is.”

De opbrengst van Cycle for Plan Vietnam investeert Plan in programma’s tegen kindhuwelijken. Maar liefst 44% van de meisjes in afgelegen gebieden in Vietnam voordat ze 18 jaar oud is. Een kindhuwelijk heeft een vernietigend effect op het leven van meisjes: ze moeten meestal van school, zijn vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen kinderen als hun lichaam daar nog niet klaar voor is. Plan strijdt tegen kindhuwelijken door toegang tot onderwijs voor meisjes te vergroten en helpt meisjes om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ook lobbyt de organisatie voor betere wetgeving en handhaving van de wet. Ook zorgt Plan er voor dat meisjes seksuele voorlichting krijgen en meer weten over de gevolgen van een zwangerschap.

Cycle for Plan is een gesponsorde fietstocht georganiseerd door de ontwikkelingsorganisatie Plan International Nederland. Er zijn diverse edities naar Malawi, Vietnam en Guatemala. Elke tocht is een uitdagende fietstocht door een uniek gebied. Om deel te nemen halen alle deelnemers sponsorgeld op.

De Vietnam editie van de Cycle for Plan voert in het noorden van Vietnam langs adembenemende uitzichten: terrasvormige rijstvelden, steile bergpassen en traditionele dorpen. Onderweg bezoekt de groep onder andere projecten tegen kindhuwelijken. Daan kan worden gesteund via crowdfundingplatform www.cycleforplan.nl:Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo